Gèlen Daf


Op deze pagina vind je alles over de Gèlen Daf. Tijdens carnaval 2008 introduceerden de Eightball Boppers hun dialectlied 'Gèlen Daf', compleet met videoclip. Klik hier voor de complete 'Gèlen Daf' pagina inclusief filmpje, downloadable MP3 en alle achtergrondinformatie. Klik op het gele Dafje om de MP3 te downloaden van het liedje 'Gèlen Daf'. Klik hier voor de tekst.

 

Gèlen Daf op postzegel

gelen daf op postzegelNa het succes van het lied 'Gèlen Daf' heeft TNT Post gemeend ook een duit in het zakje te moeten doen door een postzegel met een gele Daf uit te brengen!

Spinners!

De Peelcruisers, organisatoren van All American Wheels hebben overigens het raadsel van de stilstaande wielen op de clip opgelost: het zijn spinners! Voor de niet-ingewijden: spinners zijn peperdure moderne Amerikaanse velgen die lijken stil te staan als je rijdt en ronddraaien als je stilstaat.

Gèlen Daf - The Movie

Gelen Daf video

30 DECEMBER 2007 - In het weekend van 28, 29 en 30 december hebben de Eightball Boppers de videoclip voor het nummer 'Gèlen Daf' opgenomen. Het was een hels karwei om de niet-rijdende gele Daf van filmproducer Christan van Gelder (van Van Gelder Music&Media) mooi en 'zogenaamd rijdend' in beeld te krijgen, maar het resultaat is er naar! Christan was razendsnel klaar met editen, maar er is nog genoeg materiaal voor een 'editor's cut' en een 'making of'. Vooral de scènes met Bert als politie-agent, Willy als buurman en de voet door de bodemplaat zorgden voor schuddende camerabeelden, omdat Christan het lachen niet meer kon houden. Ook kwam Omroep Brabant nog zelfs een live radioverslag maken van de opnames. Klik hier om het interview te beluisteren (MP3).
Bij deze willen wij iedereen die meegewerkt heeft hartelijk bedanken: ten eerste natuurlijk Van Gelder Music&Media voor de productie, Twan Honing en Henk Willems als chauffeurs, Lisa Lenkens en Karlijn van de Boomen als ordi bardames, Marian van de Boomen als schooljuf, Johan Vermeulen voor de heftruck, aanhanger en andere materialen, Fred van Gelder voor het prepareren van de Daf, Boud van Gelder voor de bar, Joke Honing voor de mosterdsoep, Martijn Romviel voor kledingadvies en natuurlijk de gebroeders Wout en Georges van Els voor het omhoog houden van het doek, voor de koffie en voor het beschikbaar stellen van Herberg Urena.

In de pers heeft de Gèlen Daf ook al heel wat losgemaakt. Lees onder in deze pagina de krantenartikelen.

(foto: Jacques Verschuren)

Gèlen Daf downloaden

2007 - Eindelijk hebben de Eightball Boppers een opvolger voor 'Ut Huus Stût te Schudde': 'Gèlen Daf' heet het liedje. Het is een cover van 'Blitzkrieg Bop' van de Ramones (70er jaren punkband uit de USA), die met Engelse tekst al op de CD 'Old Dogs Don't' staat, maar nu met plat Oost-Brabants is volgezongen. Het nummer is dus al 'verrockenrolld' en nu ook nog eens 'verbrabantst': de Ramones moeten zich nu zelfs twee keer omdraaien in hun graf!
Amerikaanse bands hebben het maar makkelijk om inspiratie te vinden voor een songtekst: ze pakken gewoon één van hun bekende automerken en maken er een liedje omheen zoals 'Brandnew Cadillac', 'Hot Rod Lincoln' of 'Dodge Veg-o-matic'. Nederlandse rockers zoals 8BB moeten het dan stellen met een minder rijke nationale autohistorie: dan blijft alleen Daf over.

De tekst is doordenkt met ouderwetse uitdrukkingen zoals 'unmundig' en 'wiej zèk' en gaat over een oud rot geel Dafje 33 waarmee van alles aan de hand is. Maar wat wil je ook, als je 'm voor drie tientjes van een schooljuf koopt. gelen dafKlik op het gele Dafje om de MP3 te downloaden van het liedje 'Gèlen Daf'. Klik hier voor de tekst.

'n Gèlen Daf, zo rot als kaf

uit: De Gelderlander

door Geurt Franzen

Eightball Boppers maken hilarische videoclip bij punky carnavalslied

4 jan 2008, MILL - Een gele Daf speelt de hoofdrol in de nieuwste muzikale stunt van de regionale rockabilly Eightball Boppers. Gèlen Daf, zo heet het alternatieve carnavalsnummer van het vrolijke kwartet Bert Damink, Willy Cornelissen, Henk Honing en Martijn Willems.

De laatste schreef de tekst voor het dialectliedje, dat verhaalt over een gele Daf, 'de bojjem is zo rot as kaf'. De melodie is geleend van het nummer Blitzkrieg Bop van de punkband Ramones. De Boppers hebben bijna elk jaar wel een stunt. Vorig jaar probeerden ze op één dag zoveel mogelijk optredens te geven, dit jaar werd het een carnavalskraker in spe met bijbehorende videoclip. Met vereende krachten werd die hilarische videoclip in een paar dagen tijd opgenomen. Christan van Gelder hanteerde de camera en moest daarbij halsbrekende toeren uithalen. "Op een gegeven moment hing hij vastgebonden achterop een auto; ondertussen filmde hij ons in de Daf die door die auto werd voortgetrokken", aldus Martijn Willems. Dát de auto nog gesleept kon worden, was al een godswonder, zegt Willems. "Want de bodem van de auto is echt zo rot als kaf." Het vinden van de gele Daf was overigens kinderspel. Willems had zijn tekst al geschreven en toen het idee ontstond om een videoclip te maken, bleek de broer van filmer Christan van Gelder er zelf eentje in de schuur te hebben staan. Fred van Gelder heeft met de auto ooit meegedaan aan achteruitrijdraces. Rijden deed de auto niet meer, maar dat probleem werd met slim camerawerk opgelost.
Het liedje vindt via allerlei kanalen langzaam zijn weg naar het publiek. Uiteraard zullen de Eightball Boppers het voor en tijdens de carnavalsdagen ten gehore brengen. "op de zaterdag na zijn we al helemaal volgeboekt", aldus Willems. Echte Daf liefhebbers hebben het liedje ook al ontdekt en linken op hun websites al door naar de clip. Inmiddels is er ook weer serieus gekeken naar de Daf die de hoofdrol speelt. "Hij rijdt weer. Maar we gaan er maar niet de weg mee op. Ik denk niet dat hij door de APK komt", lacht Willems.

uit: De Maasdriehoek

Eightball Boppers maken echte carnavalskraker

'Het liedje blijft goed hangen'

door Leon Voskamp

SINT ANTHONIS - 'Een harstikke schòn nummerke jongens, van dieën DAF.' Op het gastenboek van de Eightball Boppers stromen de positieve reacties binnen over de nieuwe single 'Gelen Daf'. Het lied is nu al een echte carnavalskraker. "We komen zo tegemoet aan de streekcultuur", aldus drummer martijn Willems.

Op zaterdag 22 december speelde de band in Sint Hubert hun nieuwe hit voor de eerste keer live op het podium. Tien dagen later tijdens Nieuwjaarsdag in Boxmeer bleken veel mensen het liedje - een cover van 'Blitzkrieg Bop' van de Ramones - al te kennen.
(foto: Jacques Verschuren) Bij de toegift werd geschreeuwd om nog een keer de 'Gelen Daf'. "We hebben nog nooit zoveel reacties gehad omtrent een single. Ik word ook regelmatig nageroepen door mensen. Het liedje blijft ook goed hangen. Een nichtje van mij vertelde dat ze de hele tijd het deuntje in haar hoofd had zitten", aldus drummer Martijn Willems.

gelen daf gelen daf
(foto's: Jacques Verschuren)

Kneuterig

Het grote succes komt mede door de opname van een heuse clip. Willems: "Het maken van de clip was echt erg leuk. Het was super low budget, maar het is een mooie clip geworden." Maar waarom nu de keuze voor een 'Gèlen Daf'? "Tijdens de repetitie waren we wat aan het ouwehoeren en kwam het ter sprake. Ik had eigenlijk iets anders verzonnen, maar dat vond ik te kneuterig. We hebben van 'Blitzkrieg Bop' een rockabilly versie gemaakt en hebben geen Amerikaanse bak gebruikt, maar een echte Nederlandse Daf. Volgens mij leeft er van de Ramones nog maar één iemand, maar die schiet acuut in de stress als hij dit hoort", grapt Willems. Een echt carnavalsliedje wil hij de single niet noemen. "Wij maken geen hoempa-muziek. Het is zeker niet puur een carnavalsplaat. Maar een hype is het zeker." (foto: Jacques Verschuren)