It's time to rock-'n-roll!

De rockabilly band the EIGHTBALL BOPPERS uit St.Anthonis, Ledeacker, Rijkevoort en Mill is sinds 1 januari 2004 operationeel. De leden van the EIGHTBALL BOPPERS zijn echter al sinds begin jaren 80 actief in de muziekscene. De vier rockers speelden al op diverse grote festivals waaronder o.a. in Jackson/Tennessee in de USA, Avignon in Frankrijk en de Gentse feesten in België.

De Eightball Boppers zijn vanaf hun start steeds verder geëvolueerd naar de rockabilly stijl in de trant van Johnny Burnette, Gene Vincent, Johnny Horton, Carl Perkins en Eddie Cochran, terwijl ook het Paladins en Stray Cats repertoire niet vergeten wordt. Daarnaast hebben the Eightball Boppers een groot aantal eigen nummers op het repertoire staan en dat natuurlijk geheel in diezelfde stijl van de vijftiger jaren. De favoriete thema's zijn dan uiteraard drank, vrouwen, auto’s, macho’s en ego’s. Maar ook afwijkende onderwerpen zoals een krokodillendokter, een tandarts of Mabel Wisse-Smit. Klik op lyrics als je meer hierover wilt weten. Bijzonder zijn ook de 'verrockenrollde' covers van diverse hippie-, hardrock- en punknummers, van bijvoorbeeld Black Keys, Kraftwerk, Amy Winehouse, Volbeat, AC/DC, Deep Purple, Motörhead, Ramones, Ian Dury en Green Day. 

De nummers worden strak achter elkaar doorgespeeld, maar als de sfeer ernaar is, is er soms ook tijd voor wat slap geouwehoer tussendoor, totdat er iemand uit het publiek 'SPEULE!!!'  roept. Dat is dan direct het sein om weer flink van leer te trekken. De sfeer bij de band is meestal ongedwongen, zodat het publiek zich niet bezwaard voelt om op het podium mee te gaan dansen.
De Eightball Boppers krijgen vaak de meest vreemde verzoekjes naar hun hoofd geslingerd, maar het adagio hierbij luidt: alleen in drievoud schriftelijk ingediende verzoekschriften worden serieus behandeld. De Eightball Boppers spelen niet alleen elektrisch versterkt, maar komen ook uitstekend uit de verf tijdens akoestische sets, dus geheel onversterkt (unplugged). Dan komt de pure rock-'n-roll spirit pas echt bovendrijven, samen met de harmonieuze zangpartijen. 

Discografie

MAART 2005 - In maart 2005 verscheen via het label HCD/That's Entertainment de cd en dvd 'Bop Till You Drop'. Op de cd staan negen zelf gecomponeerde en geschreven nummers, naast zes covers van o.a. de Paladins, Stevie Ray Vaughan en Gene Vincent. De dvd telt 12 tracks, voorzien van heuse videoclips - dus geen live concertregistratie - met voor elk nummer een eigen setting. Veel hulp kregen de Eightball Boppers hierbij van dansgroep de Thunderbirds uit Waalwijk.

APRIL 2007 - In april 2007 presenteerden de Eightball Boppers hun in eigen beheer (8BB Records) uitgegeven tweede CD 'Old Dogs Don't'.  Op de CD staan 15 nummers, waarvan 6 eigen composities en 9 covers (o.a. van Ramones (2x), Paladins, Roy Hall, Buddy Holly). Voor de broodnodige afwisseling zorgen dit maal het eigen surfnummer 'Speed Surfin', het zoete 'Not Fade Away', het slepende 'Walk My Way Back Home' en het wilde 'Guitar Amp From Hell'.

JULI 2013 - In juli 2013 presenteerden de Eightball Boppers hun derde CD 'Let the Engines Roll', ook weer in eigen beheer (8BB Records) uitgegeven.  De CD bevat liefst 17 tracks. Het zal niemand verbazen dat veel liedjes over auto's gaan, bijvoorbeeld 'Rat Rod', 'Jaguar & Thunderbird', 'No Brakes' en 'Repo Man'. Vier tracks zijn zelf geschreven nummers; de overige liedjes zijn ofwel heel oude songs van bv. Leadbelly of Elmore James, ofwel 'moderne' liedjes van de GoGetters en Amy Winehouse. Hoewel de CD wat steviger is dan de voorgaande schijfjes, blijft de dansbaarheid hoog. Typische dansnummers zijn bv. 'Please mama please', 'Raggmopp' en 'No heart to spare'.

FEBRUARI 2016 - Tijdens carnaval 2016 presenteerden de Eightball Boppers hun mini CD 'Engsele gèn Engels', ook weer in eigen beheer (8BB Records) uitgegeven. Dit maal gevuld met 7 tracks, allen gezongen in Brabants dialect. Op veler verzoek staat 't Huus stût te Schudde' nu eindelijk op een thuis of in de auto te draaien schijfje, en datzelfde geldt voor 'Gèlen Daf'. Aangevuld met het geflopte Vierdaagse lied '4 Daag te Voet' en het nog harder geflopte 'Is 't gèn Schaand' (later schielijk omgedoopt tot 'Vuuld'ou te gruts') en nog 3 andere, obscure nummers is dit een hoogtepunt in de Brabantse culturele muziekgeschiedenis.

MEI 2019 - Het vijfde album van de Eightball Boppers is weer een volwaardige CD met 14 tracks. 'Hugging the Curves' is een passage uit het lied "He's Going the Distance" van de band Cake en het betekent zoiets als 'plat dur d'n bocht'. De tekstregel kwam ook al voor in ons eigen lied 'Rat Rod' en nu is het dan gepromoveerd tot albumtitel. Van de liedjes die op de CD zijn er vier zelfgeschreven songs, twee "moderne" covers van niet-rockabilly liedjes (Kraftwerk en Black Keys), één cover van Kitty, Daisy & Lewis en de rest oud, opgepoetst spul uit ver vervlogen tijden. Daaronder liefst twee tracks van Nick Curran/Doc Starkes, 'Dr.Velvet' en 'Women and Cadillacs'.

Wat is rockabilly? Wat is rock-'n-roll?
Rockabilly muziek is een mengvorm van rock-'n-roll en hilbilly. In de jaren 50 werden de termen rock-'n-roll en rockabilly nog door elkaar gebruikt. Elvis, Bill Haley, Jerry Lee Lewis en Chuck Berry werden gewoon onder rockabilly geschaard. Later kwam er een puristischere kijk op de zaken, die mainstream, commerciële artiesten als rock-'n-roll kwalificeerde en niche-artiesten zoals Johnny Burnette als rockabilly. Belangrijk verschil was en is ook het gebruik van de contrabas met slap effect (de beruchte 'tik') in rockabilly muziek ten opzichte van een elektrische bas in rock-'n-roll.